European Student Championship in Forestry Skills

Erdésztanulók VII. Európa-bajnoksága


Sonsterud - Norvégia

2008. május 20-25.

Az európai erdésziskolák tanulói számára kiírt és VII. alkalommal Norvégiában megrendezett Európa-bajnokságon Magyarországot iskolánk a Mátra Szakképző Iskola képviselte. A versenyre a tanév folyamán, tanítási időn kívül délutánonként készültünk. Sok-sok órát szereltünk, sok köbméter fát felvágtunk, sok tanuló közül választottuk ki csapatunk tagjait. Az Európa-bajnokságokon már ötödször vettünk részt. Az idén 13 ország 52 versenyzője bizonyította ügyességét tudását a motorfűrész kezelése és az erdészeti ismeretek terén.

 

A motorfűrészes versenynap lánccsere, lánckímélő darabolás, kombinált darabolás, döntés, gallyazás egyéni versenyszámokból állt. Az eredményeket az idő, a precizitás, a balesetmentes munkavégzés befolyásolta. Az erdészeti rész 16 erdőben megoldandó feladatból áll, amelyeket segédeszköz nélkül kell megoldani a csapatoknak. A verseny hivatalos nyelve az angol, ami külön kihívás a tanulók számára.

A küzdelem sok néző és a sajtó jelentős érdeklődése mellett zajlott.

Különleges figyelmet a hölgyversenyzők érdemeltek ki, akiknek a feladat fizikai nehézséget is okozott. Mindezek ellenére minden évben van 3-4 női versenyző is, akiknek az eredményeit fiúktól függetlenül is kihirdetik.Az eredményhirdetés ünnepélyes keretek között, sok meghívott vendég előtt zajlik. Az idén nagy örömünkre a női versenyzők közül Bartók Csilla 13. e osztályos erdésztechnikus tanuló bizonyult a legjobbnak, így ő lett a női Európa-bajnok, annak ellenére, hogy a felkészülés kezdetén még a motorfűrész beindítása is fizikai problémát okozott neki. A szorgalmas, sok gyakorlás azonban meghozta eredményét.

A küzdelem után a megérdemelt pihenéssel, szórakozással telt az idő, volt gépbemutató, ahol a legújabb erdészeti fakitermelő kombájnokat és egyéb gépeket lehetett megnézni, volt koronglövészet, evezés, horgászverseny, ügyességi játékok, koncert, ahol a különböző nemzetek versenyzői ismerkedhettek egymással.

Sok-sok élménnyel és persze fényképpel tértünk haza Norvégiából!

FOTÓALBUM

 

Európában Csilla fűrészel a legügyesebben - cikk a HEVES MEGYEI ONLINE-on

Videó az Európa-bajnokról!